Det Hemskaste Jag Hört...

Å r e t s o n d a s t e f ö r e t a g

 

 

Den 27 januari, alltså på lördagen utsågs ”The Public Eye Awards” från Greenpeace och Berne Declaration. På en presskonferens avslöjades vem som vunnit titeln Årets ondaste företag.

Vinnaren utsågs med hjälp av en global internet-röstning från folket samt från en jury som granskade de olika nominerade företagen. Man bedömde företagen inom mänskliga rättigheter och miljö, alltså vilka som missgynnat dessa. Juryn utsåg banken Barclays, medan folket valde Vale. Vale är ett brasilianskt gruvbolag, näst största i världen, störst inom producering av järnmalm.

Anledningen till att Vale fått utmärkelsen är att de planerar att bygga en vattenkraftsdamm, mitt i Amazonas regnskog! Detta kommer göra att 700 kvadratkilometer regnskog försvinner under vatten, vilket helt självklart är ett brott mot miljön. Men det slutar inte där, de tänker nämligen också skicka iväg 3 indianstammar från området, tillsammans blir det ca. 40 000 människor som måste lämna sina hem, utan att få någon som helst kompensation.

 

Konsekvenserna av det Vale företaget gör blir då att skogen bränns eller dränks, tillsammans med alla de djurarter som bor där, och eventuellt de indianerna som vägrar lämna sina hem. Att detta inte räcker för att stoppa företagets framfart tycker jag är helt otroligt! När det är tsunamis eller liknande i USA och några tusen människor måste lämna sina hem är det en oundviklig katastrof. Det går att bygga upp hus igen, det tar inte lång tid. Däremot är det svårare att få tillbaks all den regnskog och alla de djur som funnits där, eftersom regnskogen är ett ekosystem som inte kan ersättas av något annat.

 

Några fler företag som var nominerade till ”The Public Eye Award” var…  Tepoco, ett kärnkraftsföretag i Japan, Koreanska Samsung och Syngenta.

 

Jag skulle också vilja rekommendera en kort film, ”A message from Pandora” där James Cameron berättar mer om konsekvenserna av bygget och om hur lokalbefolkningen har det idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0